YAŞAYAN MİRAS VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

BAKAN ERSOY: "TÜRKİYE UNESCO’DA 2’NCİ SIRAYA YÜKSELDİ"

tkyf_banner.jpg

BAKAN ERSOY: "TÜRKİYE UNESCO’DA 2’NCİ SIRAYA YÜKSELDİ"

Türkiye’nin 4 kültürel mirası daha Botsvana’nın Kasane şehrinde gerçekleştirilen 18. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nın bugünkü oturumunda koruma altına alındı. 

Türkiye’nin yaşayan mirasları olan “Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası, “İftar ve İftar ile İlgili Sosyo-Kültürel Gelenekler”, “Sedef Kakma Sanatı” ile “Tezhip Sanatı” UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne kaydedildi.

Türkiye bu kararla “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri”ne en çok unsur kaydettiren ülkeler sıralamasında bir basamak yükselerek 2’nci sıraya yerleşti.

Sayı 30'a Ulaştı 

Zeytin yetiştiriciliğinin dün listelere kaydedilmesinin ardından yeni unsurların da bugün UNESCO’ya dahil olmasını "Beklenen müjde geldi..." paylaşımıyla duyuran Bakan Ersoy, “Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri’nde 30'a ulaşan kültürel değeriyle en çok unsur kaydettiren 2’nci ülke oldu.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada şunları kaydetti: 
 
“UNESCO’dan beklenen müjde geldi... UNESCO'nun koruma altına aldığı yeni kültürel değerlerimiz hayırlı olsun.

🔸İftar Gelenekleri 
🔸Sedef Kakma Sanatı 
🔸Tezhip Sanatı 
🔸Mey/Balaban Zanaatkarlığı ve İcrası 

Türkiye aynı zamanda, "UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri"nde 30'a ulaşan kültürel değeriyle en çok unsur kaydettiren 2’nci ülke oldu.”

(06.12.2023)